Nick Bantock: Archeo


Karty, které opravdu vynikají! Jsou tak jiné, tak dráživé! Tak staromilské a šokujícím způsobem moderní… Autor slibuje, že budou věrnými společníky a pobaví a poučí nás tím, že si budeme skládat svou vlastní mytologii.

Sada obsahuje  knížku, čtyřicet karet a dvě prázdné karty. A ty jsou právě vytvořené na vaše vlastní představy, na výjevy důležité jen a jen pro vás.

V tu to chvíli mne napadá, že takových prázdných karet by mohlo být klidně pět, protože v průběhu času a zkušeností s těmito kartami může přijít víc nápadů na vlastní výjev. Ale dobrá, vystačíme si se dvěma.

Už jen ty dvě prázdné karty jsou něčím, nač je fajn se těšit. Jaký nápad k nim asi přijde?

Jak působí karty Archeo?

Zvláštně. Zprvu působí až umělecky, třepotavě, trošku jako z hororového bizardního filmu.  Čím víc s nimi pracujete, tím víc si zvykáte na jejich atmosféru a víc vnímáte slova z knížky. Lze částečně pracovat i s tím heslem, které je na každé kartě. Lze si v hlavě kombinovat tato hesla s tím, co obecně znáte z tarotů, protože často z těchto základních karet tato Archeo sada vychází.

A máte-li náladu na pěkné proplouvání fantazií, pak si vezměte do ruky jen příručku a čtěte. Je úžasná tím, že je barevná, takže je to skutečně plnohodnotná zmenšenina knihy.

A ano… karty nelžou. BEROU NÁS ZA HRANICE VŠEDNÍHO SVĚTA.

S tím bych souhlasila.  Její výklady jsou opravdu jiné. Vyžadují hluboké zamyšlení a nejsou to v žádném případě karty pro rychlé odpovědi, nad kterými se vám nechce moc přemýšlet. Dokážu si ale představit velmi dlouhý čas strávený nad různými karetními kombinacemi, z nichž chcete dostat svůj problém ven až s kořeny. A tyhle inspirace se mohou hodit.

Jsou to karty, které bych nazvala náročnými přítelkyněmi. Na pozornost i na čas.



A pak se můžeme začíst a zadívat…

„Představte si svůj život jako výpravu, jejíž hrdina se pohybuje obtížným terénem. Chtěli byste po této dlouhé cestě putovat sami, nebo byste raději měli po svém boku dobré společníky?... každý z nás má v sobě skupinu potenciálních společníků přebývajících v mytologických sférách naší osobnosti., kteří nám budou ochotnými průvodci, pokud jim k tomu dáme příležitost.“

Autor nás podporuje v tvorbě vnitřního světa, dotýká se těch vzorců v našem vnímání a chován. Možná právě těch, se kterými jsme mluvili jako děti, se kterými jsme si hráli, se kterými jsme si kdysi vysnívali naši budoucnost.

Budeme budovat naši vnitřní svatyni, místo, do kterého nikdo nemůže. Jen my.  Koncept archetypů může pomoci v orientaci nebo z karet udělat opravdu přátele, kteří s námi mluví.

Na tomto místě si můžu pomyslet, že ty dvě prázdné karty budou určené pro mé průvodce z dětství nebo života, které jsem si vysnila. Ti naši, „nevidítelní přátelé“.

Karty mají ztlumit překřikující se halas v naší hlavě a navodit nám klid při spojení sami se sebou. To se děje.

A podporují je v tom především:

-          Jemně barevné, laděné šedavo modré karty

-          Poetické psaní, které se v tuto chvíli zdá již pochopitelnější, je tu pro atmosféru… a jakou z ní vytáhneme informaci, už bude na nás.

O aurotovi: Nick Bantock vyrůstal v Londýně a vystudoval uměleckou školu. Již ve 23 letech šel na volnou nohu a vyprodukoval za padesát let mnoho nádherných děl. Jen za svých prvních 16 let tvorby vytvořil na 300 knižních obálek. 

V roce 1988 se odstěhoval do Vancouveru, poté na Bowen Island a tam vznikl nápad na jeho legendrání „Griffin a Sabine“, což je bestsellerová trilogie psaná jako série pohlednic a dopisů mezi hlavními postavami.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2023, www.synergiepublishing.com


Oblíbené příspěvky