Marnia Robinson: Biologie lásky


Kladete si otázku, proč láska bolí? A je to vůbec láska? Páni, kolem tohoto nejmagičtějšího citu na světě se toho tolik děje v naší biologii, to je taková chemická smršť, navázaná na naši minulost, reakce, naučené chování i na naše očekávání. Skoro bych čekala na toto téma naprosto nekonečnou knihu, leč Biologie lásky od Marnii Robinson má něco kolem 350 stran. A i to je pěkná nálož vezmeme-li v potaz, že je vše popsáno velmi stručně, jasně, s příklady a právě tak, aby čtenář co nejvíce pochopil principy vzniku emocí, citů a vnímání smyslu života kolem nás.

Zkušenosti, objevy a kolegové

A autorka na to nebude sama, dělí se s námi i o zkušenosti jiných autorů a odborníků a rozhodně se nebojí podělit se i o svou životní cestu, cesty svých klientů. To všechno nám dává pocit, že v tom rozhodně nejsme sami a že je to téma stokrát objevené a řešené: A dává nám nadějí, ze budeme schopni se zbavit balastu minulosti a svou biologii lásky opravit tak, aby příště už Amor mířil přesně a přinesl nám partnera, který bude ku prospěchu našemu životu. A my se budeme moci rozvíjet ve své přirozenosti.

Na jednu stranu je to velmi bolavé čtení, protože všechny ty traumata a záště z minulosti jsou často tak zažrané, že si je ani neuvědomujeme a někdy je i nechtěně dáváme dál a záměrně si do těchto ran sypeme sůl.

Řekla bych, že čím horší vztahy máte a zažíváte, tím více potřebujete právě tyto části z knihy, právě pro ta uvědomění, která dláždí cestu k vyplakání slz, křiv a k odvaze nastoupit na cestu, kterou se dala i autorka této knihy, Marnia Robinson.

Přelstít své zákeřné geny… ach, jak je toto slovní spojení dokonalé!

Pozor, aktivovaná amygdala… i to je důležité stále vědět.

Tyto dvě věci totiž tvoří základ celé knihy a okolo nich se vše točí. Ano, špatné lásky jsme se NAUČILI. Pokud napravíme sebe, ulevíme sobě. A pak může i samo od sebe přijít něco, co lze nazvat harmonickým vztahem.

Kniha je vhodná jak pro páry, které chtějí na sobě pracovat, tak i pro jednotlivce, kteří teprve na to pravé čekají.

Celým procesem nás autorka provází velmi laskavě, citlivě a v souborech, které jsou sice těžké na zpracování, ale lehké na pochopení.  Dostáváme se až do doslova transorgasmických vztahů, ale to už je třešnička na dortu? Nebo ne? To už jsme totiž skoro na konci cesty, uzdravení a tam už si musíte sami stanovit své požadavky na partnera. Důvěra a intimita rozhodně dostává jiný rozměr než u lidí, kteří se z různých důvodů vztahů bojí, ale přesto je nutkavě vyhledávají.

Biologie lásky je burcující, leč laskavá kniha.

O autorovi: Marnia Robinson je bývalá firemní právnička, která začala zkoumat starobylá učení o posvátném sexu a vztazích, léčit nesoulad ve vztazích a zabývá se i společně se svým manželem tématy nežádoucích dopadů evoluce na vztahy. Žije v Oregonu.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, SE, www.synergiepublishing.com, 2023


Oblíbené příspěvky