Kanárské brambory z Vegetariánských dobrot

Skromná 36 receptová vegetariánská kuchařka skrývá obrovské bohatství nápadů a inspirace. Jedním z nich, který možná zařadíte do jídelníčku pravidelněji – a můžete ho směle servírovat i k masu – jsou kanárské brambory. Jedná se o zcela jednoduchou a nápaditou úpravu brambor.
Kuře na soli je známé....

Vařit brambory v soli?
To se rovná alchymistickému pokusu.

Dopadl výtečně a od prvního pokusu byl několikrát zopakován.
Výborně takto připravíte brambory na loupačku, brambory připravené k naplnění jakoukoliv náplní a krátkému zapečení, brambory jako přílohu k masu nebo k různým masovým směsím s hustou omáčkou. Tam zejména vynikne jemná omáčka a drsnější bramborová slupka.
Co je na kanárských bramborách tak lákavého?
Za prvé to je zajímavý způsob přípravy, který udělá na bramborách lehce svraštělou, jakoby upečenou slupku, jemná slaná krusta a když o chlup přetáhnete dobu vaření, tak mají i jemnou vůni a chuť v ohni pečených brambor.

TIP: Nevadí, když se brambory trošku přichytí v hrnci. Solná krusta se vymývá velmi dobře a rozhodně to není takový průšvih, jako když připálíte brambory jen tak!




Kanárská lehkost (v receptu servírováno s bylinkovými fazolkami)
Kanárské brambory (papas) připravíme tak, že je zalijeme vodou s mořskou solí tak, aby byly právě jen ponořené, a vaříme je v otevřeném hrnci cca 30 minut, až se všechna voda vyvaří.
20 malých brambor, 50 g mořské soli

TIP: Vyzkoušeno s himalájskou růžovou solí a výsledek byl excelentní!

Máte chuť i na fazolky? Tady je recept z kartičky:
500 g zelených fazolek
Svazeček saturejky
1 lžíce octa
1 lžíce balzamikového octa
Černý pepř
1 lžička hořčice
3 lžíce olivového oleje
250 g cherry rajčátek
1 červená cibule
Chcete-li: svazeček pažitky
Fazolky vaříme se saturejkou na prudkém plameni 10 – 15 minut do poloměkka, pak slijeme.
Umícháme dresink z octa, balzamikového octa, černého pepře, najemno nasekané saturejky, hořčice a olivového oleje (můžeme i rozmixovat).
Ještě teplé fazolky naklademe na talíř.
Rajčátka rozčtvrtíme, cibuli nakrájíme na malé kostičky a rozprostřeme na fazolky.
Přelijeme dresinkem.
Podáváme s kanárskými brambůrkami…


Necháte se inspirovat? Vegetariánské dobroty jsou inspirací doslova univerzální!A jak vidíte, z receptu si můžete vzít jen půlku a budete nadšeni...

Oblíbené příspěvky