Beatrice Chestnut, Uranio Paes: Enneagram


Jací skutečně jste a jak na vás? Snad nejpřesnější návod na svou povahu! Nejlepší popis osobnosti! A chvályhodné pochopení svých reakcí na svět kolem sebe, asi tak lze shrnout Enneagram, Průvodce probuzením. 

Tento systém objevování svého pravého já má jednu obrovskou výhodu; na rozdíl od mnoha dalších nabízí okamžitě i cestu k tomu, jak se svými slabinami žít, jak se jimi nechat posílit a čemu se vyhýbat, pokud je nechcete příliš pokoušet. Jednoduše je to NÁVOD NA ŽIVOT. 


A to se vším všudy. Navíc podrobné rozebrání každého typu osobnosti se podobá cestě labyrintem, kde některé chvíle jste na výsluní, protože „ano ano, to jsem já“, a jiné chvíle procházíte temnotami a nepoznanými  částmi, u kterých vám může dojít až časem, že vám život ovlivňují také, ale méně viditelně a spíše podvědomě. Nebo nemusí být vaší součástí, protože většina z nás je lehkým mixem několika typů. Jeden typ bude dominovat, další typ se může  lehce přidat.

Co rozhodně vystupuje nad všechny informace, je propracované navedení z problémových částí našich povah. Strachu, vzteku, jednoduše, jak se postavit svému stínu, často se dostáváme i do návodů, jak v sobě vyřešit bolavé dětství. 

Obranné mechanismy, jimiž sami sebe omezujeme, bývají často neviditelné a uvádí nás v bezmoc. My je tady rozklíčujeme, najdeme a poradíme si s nimi.

Enneagram: celoživotní vzdělávání o sobě samých

V podstatě každá knížka o systému enneagram je užitečným pomocníkem, tato publikace nám dává v poměrně malém formátu velké množství informací poskládaných velmi srozumitelně, jasně a s důrazem na to, jak sami sobě pomoci. Jakožto čtenáři si můžeme klást mnoho otázek.

-          Jak zřetelně často náš typ ovlivní dětství. Šestky se rodí do takových rodin, nebo z jiného čísla právě typ rodinného prostředí udělá šestku? Kladla jsem si otázku…

-          Velmi těžké úkoly. Od strach k odvaze, od vzteku ke smíření, tyto zásadní principy enneagramu jsou bez milosti pojaty tak, že poskytují jasný návod jak z jedné vlastnosti přejít k druhé, což chtě nechtě, je velmi důležité pro plnou spokojenost se svou povahou, ať už je jakákoliv. Jak tohle je těžké a bolavé číst?!

-          Pročtěte si i typy osobnosti, které jsou vám velice cizí, načež je dobré si uvědomit, že i takto může někdo přemýšlet. Nemusíme vždy podle sebe soudit druhé. Navíc je to dost často chyba.



Není to jen o nás, ale o lidech kolem nás

Devět typů osobnosti, devět návodů, devět různých světů, z nichž mnoho je společného, mnoho je ale naprosto odlišného. Typy našeho reagování na svět jsou opravdu rozličné: Co někoho naplňuje spokojeností, je pro druhého noční můra. Knihu tak lze využít nejen pro vlastní urovnání života a své vlastní pochopení, ale i pro lepší pochopení různých lidí a toho, že někdy oni nemusí chápat nás, protože vůbec netuší, že i my vnímáme svět kolem sebe jinak.

Enneagram nás obecně naučí nejen pochopit, ale také lépe kultivovat, šlechtit a přetvářet své reakce na svět tak, aby byly pro nás pochopitelné, aby měly smysl, abychom věděli co a kdy proč děláme a aby nám celkově celý  život byl k užitku.

A to je důvod, proč tato kniha může být na nočním stolku celoročně, v dosahu…


Oblíbené příspěvky