Maci Daye: Vášeň a přítomnost



Kniha je o rozproudění života a vášně v sobě.
Věnuje se pochopení vztahů z té niterné pozice. Prostě chuti se do něčeho pustit, něco, nebo někoho MILOVAT. A to opravdu z hloubky. O lásce a vášni pojednává autorka velmi zasvěceně a jde krůček po krůčku.

Troufám si říci, že kdo chce žít povrchní vztahy, toho kniha odradí po prvních řádcích, maximálně po prvních stránkách. Ono tohle je opravdu o rozhodnutí obou partnerů, že z toho zázraku, že se vůbec potkali  a milují se, vykřešou opravdové maximum.

Spoustu bolu, trápení a ohrožení vztahu jako takového může kniha přinést tam, kde se takto po hlavě do prožívání vrhne jen jeden z partnerů a druhý nebude k ničemu takovému svolný. Ale i taková akce přinese nějaké vlastní hluboké poznání, jehož výsledek je ale už ryze individuální.

Je tedy zřejmé, že kniha je o něčem velmi intimním

Je o zamilování, okouzlení. Především pak o časech, které přichází poté. Když všechna ta hormonální bouře pomine a začne normální, obyčejný život. A tady je právě ta chvíle, kdy vždy stojí před partnery to těžké rozhodování; půjdeme dál povrchně a jen tak… nebo se budeme snažit z našeho partnerství s kusy těžké práce vždy vykřesat to nejlepší? To totiž není zadarmo. Už tu není ta hormonální okouzlená skluzavka, po které to jde samo.

Cesta se najednou mění v kamenitou a často na ni je i mnoho vzájemného pochybování.
Někdy nás pochyby opravdu odvedou od nesprávného partnera a máme šanci se poznat lépe, nebo hledat dál.

Ale někdy i ten, se kterým se cítíme nyní ne moc dobře, může být tím pravým. Jen musí oba chtít.

Kniha je průvodcem té obnažené cesty duše.   Nabízí cestu duše, těla. Lásky, důvěry, ale i vášně a milování.

A když porovnám její obsah, rozsah – to můež být práce a inspirace třeba až na celý rok!

 Čtěte ji tedy pomalu, polehoučku a vnímejte.

Protože o vnímání to všechno je.

Ukázka:

„Probouzení sebe samých je celoživotní projekt, ne závod. Upadání do stavu transu není specifické jen pro sex. Do transu se dostaneme, kdykoli usneme, i kdyby to bylo jen kratince. Stav podobný transu může navodit mnoho věcí, včetně automatického rolování na telefonu…. Pravidelné praktikování všímavosti nám může pomoci kultivovat si vnitřního pozorovatele s tím, jak se osvobozujeme od stavů transu a od nastavení mysli omezujících ryzí erotický potenciál.“

Všímavost je velkou ingrediencí, kterou se pod taktovkou této knihy budeme snažit vnést do vztahů. Pochopit sebe, partnera a chápat se vzájemně. Čím dál víc nám dojde, že bez toho opravdu hluboký vztah mít nemůžeme.



Velmi příjemné je, že autorka se zabývá podrobně erotickými traumaty, citovými zraněními  a stává se tak i dobrým doplňkem k terapii znásilnění nebo sexuálního zneužití.

Autorka: Maci Daye: studovala na Harvardské a Georgijské univerzitě. Vyučuje somatickou psychoterapii Hakomi a jako sexuální terapeutka se věnuje na pomoc párům.  Vede párové retreaty a workshopy po celém světě.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2022, www.synergiepublishing.com  

Oblíbené příspěvky