David Michie: Dalajlamova kočka, Probuď v sobě kotě



Víte o tom, že dalajlama má kočku? A ta může spát dokonce na jeho peřině? Možná už Jesku znáte a pokud ne, směle se ponořte do jejího příběhu i takhle hezky od dosavadního konce. Probuď v sobě kotě totiž není jedinou Dalajlamovou kočkou. Její příběh můžeme sledovat už od kotěte v předchozích dílech Davida Michieho.

A Jeska už není nejmladší. A tady ji přistihneme zrovna v docela prekérní situaci, kdy se do jejího vzhledu opře kdosi neomalený. A to teda zabolí, tu vznešenou himalájskou kočku.

„Dalajlama pozorně poslouchal její vyprávění a na tváři se mu zračil hluboký soucit. „Mysl a tělo jsou jedno,“ pronesl po chvíli. „Ublížení jednomu je vždy ublížení obojímu.“

To už se ale dostáváme nejen k moudrosti, která platí pro kočky, a to i kočky ublížené lidskou neomaleností, ale i pro lidi. Protože zrovna lidi jsou pro ubližování jako stvoření.
Ale také pro lásku a porozumění a moudrost; takže ideální čtení pro každého, kdo…

Touží si odpočinout na duši v dnešním světě.

Na chvíli vplout mezi klid, moudrost a nikam nespěchání za nesmysly…

Dalajlamovy kočky jsou úžasné ve dvou hlavních proudech:

-          Úžasně vykreslují kočičí život, vážně zatoužíte být kočkou

-          Úžasně vykreslují buddhistickou moudrost a alespoň v himalájských horách rozdávají návody, jak si všední dny osladit bdělou pozorností

Ostatně, bdělá pozornost a její praktikování se nám nikdy neztratí. I když se na chvíli ze života ztratí.

Je to jako sladký loupáček ke kávě. Dobrý, domácí. Máslový. Prostě svět na chvíli zase dostane barvy a vy víte, že takhle by to bylo fajn, kdyby to bylo stále.

Ano, my ostřílení senioři někdy už otupíme, protože všeho bylo moc. Moc života, moc utrpení…a  je snadné, ba dokonce to je snad i žádoucí, otupět a v tom otupění si od všeho odpočinout. Právě to možná potkalo Jesku, ale i lidi, kteří s v tomto příběhu sešli.

A my se budeme společně snažit touto tupou bažinou probrodit, prodrat a zase slyšet kotěcí vrnění.

V sobě. V druhých.


Čtení s kočkou je nejlepší!

O autorovi: David Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, žil v Londýně a nyní žije s rodinou v Austrálii. I v České republice se jeho knihy zařadily okamžitě mezi bestsellery. Věnuje se přínosům meditace, čtivým příběhům lehce přinášející moudrost buddhismu a praktikování filozofie této víry v každodenním životě.

Má svůj blog na stránkách davidmichie.com, kde píše poznatky o životě a bdělé pozornosti.

Vydalo nakladatelství Synergie  Publihishing, www.synergiepublishing.com , 2022

Oblíbené příspěvky