David Michie: Tajná mantra


Další do sbírky knih Davida Michieho. Závěr? Lehce akční čtení s prvky duchovními, které vás sem tam donutí se příjemně zamyslet nad vlastním životem. Nit příběhu je celkem průhledná, přitom napínavá tak, že zároveň nepřebíjí duchovní rozsah příběhu. Ano, příběh je vymyšlený, jsem ráda, že to na konci autor doplnil pro případ, že by si někdo myslel, že něco takového v himalájských horách může také zažít. Ač mnohdy si z příběhů autora ráda něco vezmu, tady musím s upřímností říct, že bych toto zažít nechtěla.

Rozhodně ne na vlastní kůži!

Ale ve fantazii je to příběh, který zanechá příjemnou vzpomínku. Ostatně všechny knihy Davida Michieho jsou proslulé tím, že zanechávají jemný emocionální otisk v duši čtenáře. Malou vzpomínku, která se neváže ani tak k příběhu jako takovému, ale k náladám, které kniha probouzí. 

Popis nálad, prostředí a myšlenek - v tom je David Michie geniální. I když v tomto případě autor spíše vsadil na akčnost, částečně i moderní prostředí a lehce detektivní nádech, některé chvíle zůstávají jako "stará dobrá dalajlamova kočka nebo královnin corgi"... To hebké, to něžné, to nezapomenutelné. 

"Poděkoval jsem mnichovi a Geše-la začal do šálků nalévat nejdříve mléko a potom čaj. Jako na zavolanou se za ním něco pohnulo a ve stínu zamrkaly velké zlaté oči. Zorro se probudil, vystrčil obě tlapky před sebe, protáhl se v ukázkové póze pozdravu slunce a ospale seskočil z lehátka na podlahu. 

Alice znala Zorra z mých dopisů a teď fascinovaně zírala, jak k ní došel, položil jí obě tlapky na kolena a natáhl se, aby se čumáčkem dotkl jejího nosu."

To jsou přesně ty drobnosti, které si zapamatujete. Tu chvíli, ten pocit, ten děj, který je možná z hlediska děje zdánlivě bezvýznamný, ale tolik se otiskne do paměti a do srdce.

A víc prozrazovat nebudu, byla by to škoda.  Ale za sebe jsem moc ráda, že zvířata tu mají své místo!

Ideální odpočinkové, lehké čtení, které protříbí mysl, ostražitost, lehce smíchá akční příběh i moudrost ověřenou věky.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, SE, 2021, https://www.synergiepublishing.com/cs/shop/knihy/osobni-rust/000527_tajna-mantra.php


Oblíbené příspěvky