Karty Čtyři dohody: Knížka v kapse, knížka na míru

 


Moudrost Čtyř dohod je světoznámá a mnohdy stojí někde na začátku lidského hledání sounáležitosti, smíru v sobě samých a v klidnějším pohledu na svět kolem sebe. Když se Čtyři dohody vtělí do karet, které jsou jednoduché a zcela v duchu knížky, co nám vznikne?

Knížka v kapse

... ve které si můžete každý den něco málo přečíst. Jen tak. "Slovo může stvořit ten nejkrásnější sen, anebo vše kolem zničit. Nehřešíte-li slovem, šíříte kolem sebe krásu a lásku, vytváříte nebe na zemi."

Průběžné pročítání v malé míře nahrazuje knížku. Připomíná to, co jsme se naučili v knihách a připomíná to v pravý čas. Malé jasné shrnutí se hodí vlastně na každý den. Ostatně dohody ohledně slov a nehřešení slovem jsou velmi silné a jsou jednou ze dvou, které si pamatuji i po letech. A i v naší prudce moderní době mají velkou sílu. Další je pak o tom nebraní si věcí osobně, ale to už vyžaduje více životních zkušeností a už také i kus sebevědomí, které není závislé na vnějších názorech. A rozeznání kritiky a "kritiky".

Pokud znáte knížku Čtyř dohod, tak vám kartičky přijdou vhod, protože jemně připomenou všechno, co se tu dočtete. Navnadí, naladí...a připomenou, že svět je krásné místo k žití, když si ho nebudeme záměrně ničit.

Knížka na míru

... ve které si můžete listovat tak nějak věštecky. "Komunikujte s druhými lidmi co možná nejjasněji. Vyhnete se nedorozumění, smutku a zbytečným dramatům. Kdybychom spolu všichni navzájem komunikovali, aniž bychom hřešili slovem, lidské vztahy by se zcela změnily. Zmizely by války, násilí, nedorozumění." 

Máte-li rádi náhodné otvírání knih, náhodné vytahování karet a úsměvy, které takové informace vyloudí na tváři, pak jsou Čtyři dohody také dobrým tipem. Dá se říci, že každá z karet je velmi vhodná pro každou situaci. Přesto jsem vypozorovala, že v dobré náladě a v naladění směrem vpřed mi Čtyři dohody dělají vážně dobře. Jako šlehačka na kávu. Ale hořkou kávu tato šlehačka moc nevylepší. Snad jen někdy, snad jen by se karta musela neskutečně trefit do černého. Ukázat vám až  nekompromisně, že teď situaci vidíte zbytečně jinak, černě nebo nesprávně, a je dobré dát si odstup. A jít udělat třeba v mezidobí něco hezkého. I tak to může fungovat.

Takže vytahování karet na míru může být také dobrým pomocníkem.



Oblíbené příspěvky