Philip a Stephanie Carr-Gomm: Tarot – Magie Druidů

 


Už jen hnědé písmo uklidňuje oči a zjemňuje čtení knihy ke klidu a ponoření se do sebe. Dokud jsem si něco takového nezažila, nevěřila bych, že čtení černého písma na bílém povrchu může být i únavné a rušivé. Hnědavo fialové písmo působí jemněji a informace také jemněji působí. Tarot Magie Druidů se tedy skládá z celkem objemné knihy a souboru karet, který lze také nazvat malými uměleckými díly.

Celek nás zavádí tématicky do přírodního světa, k oslavě Země a ročních období, k návratu k sobě samým. Výjevy na kartách vychází z legend dávných dob, z pověstí, mýtů a vedou k hlubšímu poznání nejen toho, co v nás mohou intuitivně vyvolat, ale také k poznání a vnímání toho, co o jednotlivých kartách v knize autoři píší.

Záměrem je dovést nás do hloubky, k moudrosti, k porozumění situacím, v nichž se nacházíme a k nacházení efektivních řešení, která budou nejen účinná, ale také uspokojí naši duši a dají našemu životu smysluplný řád a tichost.

Pro příjemné posezení: Vyhraďte si na karty určitě více času

I když se dají vzít do ruky a začít s nimi vykládat hned, pokud máte nějaké zkušenosti, asi s tím nebude problém, rozhodně bych doporučovala vzít si tyto karty jako malou svátost a seznamovat se s nimi pomalu a postupně. Jsou totiž plné toho respektu k ročním cyklům, k mýtům, k lidskosti v její přirozenosti a už jen když si přečtete text ke každé kartě a pak na kartě spočinete očima, bude působit naprosto jinak. Postupně se vpijete do vnitřního klidu a úžasu z toho, co všechno jsme opustili s naším civilizovaným světem!

V tichu domova, u šálku čaje, mléka nebo s vděčností hledíc do sluníčka můžeme všechno toto v sobě obnovit. I to slunce, čaj a mléko mají rituální a symbolickou váhu a věřme, že když se s tím vším spojíme, tak se naše životy stanou hladší a smysluplnější.

Znáte prázdno, frustraci, pocit, že život nedává smysl?

Tak na takové stavy jsou tyto karty lék, čtení i prohlížení – a ani si nemusíte jedinou kartu vyložit. Jen číst… jen vnímat. Jen být.

Ale vrhněme se do tarotu

Ale přece jen je to tarot, takže se do něj pěkně podíváme. Velkoformátové, lesklé a pevné karty jsou svátečním zpracováním samy o sobě. Z obrázků na vás dýchnou staré časy, kdy ještě ve stromech žily víly a ženy byly inspirativní Múzy, muži rytíři a ochránci. S večerním západem slunce přicházely záblesky moudrosti, se svítáním chuť žít. V něčem možná doba jednodušší, ale v mnohém hlubší, pro toho, kdo tuto hloubku chtěl vidět.

Tak nějak na mne karty působily. A i když to není klasický tarot, který se dá vykládat i velmi rychle a řekněme to slovem „spotřebně“, je to tarot, na který si musím vyhradit nejen čas, ale i náladu. Zaslouží si to.

Magie Druidů a mystéria Wicca

Máte-li zalíbení v těchto dvou duchovních směrech, do karet i čtiva se ponoříte mnohem rychleji a hlouběji než ten, kdo teprve do těchto mystérií proniká. Duchovní moudrost prostupuje historii lidstva od nepaměti a o této historii autoři pojednávají na několika stranách knihy, ukazují mystické propojení sil přírody a lidských sil, dále se pak s tímto pochopením noří do obecných významů tarotu, kterým pak lépe pronikají živly, síly a moudrost králů, princezen a rytířů. Učíme se také numerologii, která v celém systému září jako jedna z hlavních nosných energií, prolíná se vztahy mezi jednotlivými kartami a celky karet.

Prakticky je hodně užitečné čtení o významech, příbězích, o opačných významech, negativním působení dané karty.  Spojuje se moudrost malých i velkých Arkán, což je zase další rozzáření pochopení tarotových karet.

Jsou to karty, se kterými se budete učit a mít se rádi v sobě samých dlouho, dlouho, dlouho…

Navíc tu najdete:

-          Seznam doporučené literatury, pokud vás téma více zajímá

-          Návody na své výklady

-          Ukázkové výklady, které opravdu ukazují hloubku těchto karet

O autorech:

Phillip a Stephanie Carr-Gomm byli zasvěceni do tradice Druidů i Wicca a zastávají funkci předsedy a písaře Řádu Bardů, Věštců a Druidů. Phillip je sám autorem mnoha knih s touto tématikou, Stephanie je vystudovaná umělkyně, pracovala v opeře a nyní spolu s manželem tvoří vzdělávací programy, karty, knihy.

Will Worthington je Pendragonem Řádu Bardů, Věštců a Druidů. Posledních třicet let pracoval jako ilustrátor a jeho práce odráží zájem o artušovskou dobu, ilustroval několik knih a tyto karty.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com, 2021

Oblíbené příspěvky