ROK 2019 pro jednotlivá znamení




Pro každé znamení je to trošku jiné, ale obecně lze rok 2019 shrnout jednoduše. Rok, jež pro nás bude mít jednu jedinou otázku v tisících obměn: „Tak co, chceš tohle, co ti tady nabízím?“ O osudová překvapení a neuvěřitelné šance vedoucích k životním zklidněním nebude nouze.
Ale pojďme zvědavě ke každému zvlášť.

BERAN: Těžte ze svých silných stránek
Máte možnost v roce 2019 splynout s tím, co k vám bytostně patří, milí Berani. Je to trošku romantické, ale také vykoupené vzetím vlastních sil do rukou a roli tam mohou hrát finance, domov, pocit zázemí a i překročení nějakých strachů a omezení, s koncem roku by se vám ale měla do celého života přimotat i naplněnost citová, takový pocit obecné spokojenosti, v němž si lze chvíli pohovět, ale zároveň v něm cítíte další možnosti, další kus práce a jsou to výzvy, kdy ty úspěchy na sebe navazují pocit zodpovědnosti a povinností. Kraj roku ještě může být zahalený trochu mlhou, o své budoucnosti můžete hodně přemýšlet, protože tam chtě nechtě bude docházet k mnoha vyjevením skutečností, které byly do té doby skryty a hýbat tak i zásadně s vašimi plány životními.
Vezměte svoje beraní kladné stránky a přemýšlejte nad svým životem. Začátek roku a jaro vám dává do rukou nesmírné dary v tom směru, že ukazuje cestu, řešení – z minulých problémů, že vám dává do ruky vlastní moc, posazuje vás na trůn a zároveň poté přináší neuvěřitelné možnosti, lidské teplo, snad i lásku a upevnění pozice v rodině, práci – načež všechno, o co se budete pečlivě v roce 2019 starat, vám ke konci roku přinese sladké plody, doslova výživu pro život.
Dobrá rada je neplýtvat myšlenkami a energií na negativní postoje a škarohlídství, a s postupujícím rokem se nebát riskovat, brát i pády a špatně zkušenosti jako cenná poučení. V obou těch kartách je jedno společné, to otřepané pořekadlo, že co vyzařuješ, to si přitáhneš. Zdá se, že to pro vás bude platit stoprocentně v tomto roce. Možná proto, že stojíte na takovém prahu něčeho nového a ty základy jsou snadno formovatelné, a hlavně, jaké budou, jakou budou mít kvalitu, tak bude vypadat i další část té životní stavby. Vyplatí se tedy být na sebe přísný a snažit se mít ty nové věci v životě v roce 2019 co nejkvalitnější, protože právě takové se vám budou nabízet ve formě někdy velmi náhlých událostí, které budou chtít pevný postoj nebo odvahu udělat změny. Zvenčí tu máte nadhled, který budou všechny události chtít, nebo nadhledu se máte letos naučit. A v něm posléze hledat ty nové možnosti. Všechno, co je skryto v roce 2019 je jakoby za rohem, za který jste v roce předchozím ani zdaleka nedokázali dohlédnout – tak výrazné ty změny a posuny mohou být zejména v oblasti lásky, nebo materiálního zabezpečení. Ale vyžaduje to vystoupení ze strachu, ze svazujících okolností, které budou v tomto případě více znát, více vás budou svazovat, pocit nepohody může být silný právě tam, kde se bráníte změně úhlu pohledu, a zároveň, což je dobrá zpráva, můžete v tomto roce velmi mnoho pochopit ze své minulosti. Ukončit jeden životní cyklus a začít nový, zcela jiný, plný do jisté míry odvahy. Zlomová energie, v níž využívejte nadhled, berte životní výzvy jako cenné možnosti k posunu a řešení minulosti.

BÝK: Kudy do pohodlí, to víte jen vy
Rok 2019 bude pro Býky obdobím, kdy jejich klid, až něžnost a léty získaná moudrost (zejména to platí pro Býčice) může být výhrou v loterii. Dostáváte tu velmi mnoho šancí, zejména v létě, jak se posílit, uzdravit, vylepšit svůj život tak, abyste se usadili v pohodlném pocitu síly, a s koncem roku i nastávající obavy o budoucnost budou mít k sobě to pravé řešení. Skoro mi to přijde jako změny v životě, které rozpohybujete sami. Dobrovolně a zcela rádi. S vědomím úspěchu. Rok přeje všem finančním transakcím, investicím, rodině a budování zázemí. Tady je víc a víc stability, kterou může ohrozit už jenom aférka mimo. Svody lásky. Rozmlsanost. A je jedno, jestli to bude mít podobu milence do trojúhelníku, nebo nějakých neuvážených investic na základě pocitu, že mám mnoho, tedy mohu směle investovat a trochu riskovat.  Pro někoho je ale tato konstelace karet o návratech nebo znovuupevnění vztahů, které k sobě patří. A to nemusí být vždycky příjemnou záležitostí, protože se budete muset prokousat svým egem, svým vlastním přiznáním citlivosti, která má v životě nějaké místo. Ta tvrdá býčí slupka může být v tomto roce postavena před něžné úkoly. Nebo před touhy duše – a bude na vás, jestli se k tomu postavíte rovně, spravedlivě, nebo jestli si jen rozmlsaně vezmete, co se vám nabízí a nebudete hledět na následky. Ono konec roku má v sobě energii ztrát, které souvisí s chtíčem, s zlozvyky, těmi odvrácenými býčími stránkami, s nezkroceným něčím, co vás pohltilo. A to může ohrozit i tu budoucnost, která tam zároveň vystupuje s tím voláním o nějakou reorganizaci. Kdo bude v pohodě, ten se může dalece rozběhnout a aktualizovat svůj život o několik úrovní výš, kdo ale podlehne tomu požitkářství nebo zbytečnému risku, ten může zažít právě ty ztráty přesně v těch oblastech, v nichž se oslabil, byť třeba nevědomě, nebo si to sám nepřizná. Celkově se po vás bude požadovat zjemnění, napojení se víc sami na sebe, na opravdovost, která bude zkoušena zvenčí situacemi, v nichž budete tušit, že jiné než standardní řešení, bude víc než vhodné, protože už ucítíte, že to staré vám jednoduše škodilo. Jak věci dělat víc v souladu se sebou? Můžete se víc cítit tlačeni ke zdi zdravím, únavou – a to je ukázaný prst na oblasti, ve kterých máte nikoliv přidat, ale povolit, řešit to nikoliv rozumem, ale srdcem a možná tím, co jste vždycky moc dobře tušili, ale přes tuhou slupku k sobě nepustili.

BLÍŽENCI: Rok tichého učení
Tématem roku bude rodina, zázemí, moudrost, klid. Skoro mám pocit, že Blížence nebude okolí poznávat, protože najednou budou víc potichu, víc skloněni sami k sobě a může tu být dokonce pocit, že ani moc nechcete sdílet svůj život s jinými. Že je čas obstarat si záležitosti svého života v tichosti, jen s těmi nejbližšími, dokonce se tam můžete zaobírat i zcela novými reáliemi svého života, přípravou na něco nového. Zdá se totiž se, že vám končí cyklus učení, sbírání zkušeností a nyní máte plný sešit. A je třeba se sešitem nyní probrat, u čehož nebudete chtít být rušeni, či klid a čas na vnitřní život a vnímání, přemýšlení, je podmínkou toho úspěšného rozvoje nového cyklu, protože pomalu přichází doba, kdy to nové a naučené budete uplatňovat v praxi. Skoro u toho můžete být nerozhodní, spěch a netrpělivost vám bude nyní cizí. Za tou touhou být sami se sebou jsou skryty strachy ze zranění okolím, nebo snaha nabrat sil k zásadním životním rozhodnutím, u kterých nechcete být ovlivňováni okolím. Asi víte proč, protože okolní vlivy na vás mohou mít v tomto roce extrémní účinky. Buď vás neskutečně podpoří a dodají sílu, nebo vás mohou i velmi lehce stáhnout do ďábelských lstí minulosti, velmi lehce se můžete nechat požrat svými slabinami, pokud vám někdo zvenčí řekne, nebo ukáže, že tam je vaše místo. V tomto směru je poněkud nepříjemné, že se budete muset patrně často obhajovat, pokud toto pustíte k sobě, že se nespokojíte s lží a polopravdou, ale když se to podaří, dokážete někoho kousnout dřív, než on kousne vás a to čistě ze sebeobrany. I to je důležitá lekce, i to je důležité se někdy naučit. S těmi svody a chutí vnějších vlivů vás omezit totiž jde ruku v ruce nějaké prozření a protiútok, jasná hradba. Kdo si na vás dovolí, dá vám do ruky zároveň dvojsečnou zbraň. Vy máte už své zkušenosti a nezapomínejte, že je máte tento rok použít, pamatujte na ten plný popsaný sešit – a tak to vše berte jako příležitost pochopit pravdy, které vám unikali. V průběhu celého roku, zejména pak na jaře a v létě máte po svém boku moudrost, ať už k ní dojdete sami, dozrajete, nebo to bude podoba výrazného člověka, „učitele“. Učte se a buďte ve spojení sami se sebou, neboť koncem roku se bude po vás chtít rozhodnutí, u kterého budete muset překročit strach a rozhodnout se ve prospěch své vášně, života – možná té chuti, nadšení a prezentace sebe samých, kterou jste sbírali celý rok.  Výsledkem pak do roku 2020 bude situace stabilní, v podstatě vysněná na začátku roku 2019 a vy zcela jasně uvidíte, že se vám úsilí vyplatilo. Je to sběr plodů úsilí za celý rok. Bude-li to nakumulovaný strach, nebo úspěch, záleží na vás. V tomto roce se vám láme život – končí cyklus plný toho, co vás obírá, co mělo odejít, co vás mělo i špatnými zkušenostmi naučit, a začíná postupně v tichosti a i s jistou proměnou osobního nastavení a priorit doba, kdy sbíráte zkušenosti a nadšení z nově pojatého života.

RAK: Umění zvykat si na změny
Chytré plány, velké výsledky. Štěstěna vám bude přát a rok 2019 je pro vás rokem, v němž vás někdo vezme za ruku a vyvede z labyrintu. Problematické situace se blíží ke konci a zdá se, že stačí opravdu málo, maličko, co k vám v tom roce přijde, či co pochopíte, a téměř okamžitě se dostáváte ve zlomových okamžicích do nové energie, nového životního stylu, nových životních spojení a…. s koncem roku by neměla po starém životě být už ani stopa. Rok je o postupném uzavírání témat, v nichž jste pociťovali až trýznivý nedostatek, tady se mi zdá, že ta podaná ruka přichází náhle sama od sebe, jediným háčkem bude to, že něco to od vás bude chtít, nějakou oběť. To ale může mít podobu zrušeného pohodlí, ve kterém jste dosud žili a celá ta nepohoda je spíše o šoku z rozšířeného životního záběru. Změny k lepšímu, na které si prostě budete muset zvyknout. Druhým tématem, který tento rok řeší, jsou překážky, okolo vás i ve vás samotných. Je to také karta léčení zlomených srdcí a přepálených bolavých situací, takových brzd, jež z vás dělají oběť. Tady ovšem bude osud chvilku postávat na místě a ptát se velmi důkladně, jestli se tohoto všeho chcete ze života zbavit, protože tam bude ta oběť ještě větší, ten čas udělat první krok bude spojen s rozechvělými obavami a je i možné, že někteří z vás toho nevyužijí, protože se ještě nebudou cítit na takové změny připraveni. Za tím vším je totiž vidina budoucnosti, ve které se život doslova hrne dostihovou rychlostí za okny. Jde o to, jestli chcete být doma v klidu, nebo jestli se přidáte do toho neskutečného víru venku. Do velké míry mohou tyto změny být spjaty s láskou, se vztahy, s životními směry, dávno (ne)splněnými sny nebo s nabídkami, které budou tak lákavé, až se budete bát je přijmout. Faktem je, že celý rok je výzvou k posílení sebevědomí, k víře ve své optimistické plány a máte se také naučit chytře plánovat, předvídat, naučit se využít své akčnosti, vášně k tomu, abyste se dostali na místa, na nichž už můžete, ba ne – musíte – říct, že „tohle chci a bude po mém“. A bude po vašem. Ale všechny ty životní změny, které tu zejména v druhé polovině roku už by mohly být žity, jsou spojeny s jedním velkým odmítnutím minulého života, svých destruktivních zvyků, nezdravého prostředí, ve kterém jste žili, jak jste přemýšleli. Je to restart, pokud na něj nastoupíte, tak už se jen velmi těžko budete vracet zpět, či spíše to bude nemožné. To může být příčinou toho postávání nad všemi těmi životními výzvami, protože moc dobře tušíte, že račí duše se může nyní cítit vytržena ze svého domova, byť má jakoukoliv, pro něj třeba i nezdravou podobu. Mohu říct, směle do změn, protože všechny jsou k posílení vašeho života, i fyzické a psychické kondice, vedou k jemné, ale nakonec velmi důrazné změně vaší osobnosti – dostanete totiž v roce 2019 možnost využít všechny své SILNÉ STRÁNKY, jen se některé z nich budete prostě muset naučit. Objevit je a naučit se je žít. Pak začnou nést své ovoce.

LEV: Číhání na příležitosti
Plánujte si budoucnost, nikam ale nespěchejte, protože první část roku je pro vás poklidná až meditativní. Události tu jsou proto, aby formovaly cosi, co přijde až s letním obdobím, a až teprve potom budou věci víc jasné, s koncem roku už se potom rozbíháte víc do prostoru a můžete činit patřičné kroky a změny, ale zdá se mi, že rok 2019 je pro vás rozehřívacím nebo přípravným rokem na něco zásadnějšího o rok později.  Nejprve si musíte k tomu novému proklestit cestu. Ukázat odvahu, být tak trochu ve svém živlu. Sice tu povídám o meditativním počátku roku, ale je to spíše čas, kdy věci budou přesně takové, jaké potřebujete a jaké vám vyhovují. Všechny výzvy zvládáte levou zadní, může to být rušný čas plný událostí, ale vám přímo šitých na míru a postupně ukazující vaše silné stránky. Taková posilovna lví duše! Lví síly! Co se zkraje roku naučíte, co načnete nebo dotáhnete do konce, to se vám zúročí v dalším období. Nejsou tady síly nazmar, všechno je směřováno do budoucnosti. Ale především tu je léto nebo čas, ve kterém zjistíte, že se věci nezdají takové, jaké jsou, kdy můžete být i nuceně zastaveni nebo vám prostě začne být divné, že dosud šlapající kolo začíná drhnout: není to nic víc než pobídka k provedení revize všeho, co jste dosud udělali. Můžete se zbavit nezdravého, nefungujícího, něčeho, co je ze zvyku a už vám to spíše škodí. Je to i výborný čas pro zlepšení zdraví nebo zapracování na kondici, na uvedení nových, prospěšnějších zvyků do života, těžko říct, co se vám tady bude v té tichosti snažit život říct. Úkolem toho podivného času, kdy je vaším úkolem změnit na něco názor, nechat něco uzrát, je přijmutí důležitého sdělení, které přichází jako výsledek minulé činnosti. Z místa se posléze hnete velmi rychle, a to díky čemusi, co je jednoznačně karmou. Co možná něco odnese, ale za to vám přinese něco mnohem cennějšího.  S koncem roku získáváte znovu svou sílu, nadhled a do života přichází skutečnosti, které umožňují i zásadnější životní změny. Můžete o nich i více uvažovat, plánovat. Děkovat za to, že vám rok odnesl to, co nebylo životaschopné a přinesl náznak životních vášní, které zúročíte v roce 2020.
Pro vás je to požehnaný rok, pod vlivem nových vizí, pod vlivem snahy a touhy svůj život změnit a je dobré mít na paměti, že ta vize je pružná a nemusíte v ní mít okamžitě jasno, dokonce ji nemusíte mít vůbec, ale bude se rodit a vyvíjet v průběhu roku. Může klidně být jiná v lednu, jiná v prosinci. A je to přesně to, oč jde. O ten pružný vývoj, který vás vede ke kvalitě a životnímu růstu, a ke kvalitním partnerům, velké ambice tu má i láska, které toto velmi svědčí, protože buď můžete někoho nového a kvalitního potkat, nebo zapracovat na svém vztahu tak, že se pouto velmi zkvalitní.

PANNA: Rok změn, které potřebují vaši asistenci
Ještě první část roku bude ovlivněna dobíhajícími okolnostmi roku 2018, na které se budou různě nalepovat synchronicity, náhody, svérázná a svévolná vyřešení a nabídky, které jsou jako spadlé z nebe, zároveň však dodávají energii nebo nesou skvělou životní lekci, v níž se můžete naučit radovat z toho, co máte v tuhle chvíli k dispozici. Žít svou vášeň bez ohledu na reálie svého života. Ale spíše než radování se z maličkostí a učení se v nepříznivých podmínkách mi to jde k tomu, že skutečně budete mít první část roku plnou událostí, které když správně zpracujete a přistoupíte k nim, tak z nich neskutečně moc získáte. Pak se vám totiž s létem láme energie do zásadních přesunů, do jisté míry tu přestává taková volnost, radost, a nastávají povinnosti. Končí radostné prázdniny a začíná nová životní etapa, ve které se máte soustředit na celky, na budoucnost, na budování nového zázemí a čím pevnější budete v kramflecích, tím jasněji potom s ubíhajícími měsíci vychytáte doslova šťastné čtyřlístky na podzim a v zimě. Celé mi to přijde jako přesun na jiné místo, změna myšlení, uvažování, využití inspirace a zanechání za sebou různých škodlivostí pro vás. Co vám ničí rovnováhu, to prostě bude chtít pryč, ale zároveň se to tu ukazuje jako brzda k něčemu novému. Může to být váhání nad těmi změnami v průběhu léta, kdy přece jen si řeknete, jestli by to nebylo lepší kvůli něčemu/někomu udělat jinak a podřídit se… čemu ale vlastně? To je ta zásadní otázka, protože tady proti tomu všemu stojí plodná energie mateřství, rozvoje, plánování, úspěchu a sebevědomí. Možná je právě tohle ve hře. Jde tu o to, jak k tomu přistoupíte a nakolik jste si jisti na svém trůnu? Důležitější tohle může být pro ženy a dotýkat se otázky mateřství, rodičovství, nebo i partnerství, protože na té nové cestě na vás čeká také nová rovina partnerství, ať už někdo nový, nebo někdo, s kým musíte nějak přeměnit ten vztah na kvalitnější nebo lépe fungující. A je tady tedy pokušení to nechat být, při starém. Pokud to tak uděláte, tak velmi brzy zjistíte, že to byla brzda, která se zakousla nejen do životního běhu, ale do vašeho sebevědomí a schopnosti plánovat a žít. A to je celkem škoda, protože druhá polovina roku vám nese příležitosti, na které je třeba něco odvahy a nadhledu, díky kterému ty příležitosti vůbec uvidíte. Do jisté míry to může být reparát nepodařených letních rozhodnutí. Ta šance se posunout, přesunout, tu může být dvakrát.


VÁHY: Změny, nad nimiž se tají dech
Tento rok vám bude přát. Dá se říci, že budete ve svém živlu, protože všechno se ve vašem životě bude dít přesně na míru. Také budete hodně ovlivněni svými vizemi, náhlým projasněním životní cesty a s tím budou spojené i starosti a perné chvilky, které mi tu jdou k prožívání a vědomí překážek, které vám té jasné cestě vpřed za sebou samými, ještě přece jen brání. Ale i tam budete mít vždycky nějakou pomocnou ruku, i kdyby to bylo jen vaše vlastní zakousnutí se do problému a nevzdávání se. Nevzdávejte se! Opravdu se vyplatí pro vás být v roce 2019 jako buldoci, protože při vás stojí štěstěna, nemůžete udělat chybu a i když se vám při vašich cílech ukáží překážky, tak proto, abyste je překonali. Celý rok má zvenčí energii změny, tlaku, chvějivých změn a přesýpání vaší životní situace někdy až obtížnými způsoby, přičemž vaším úkolem bude najít z toho všeho cestu, plavně proplout životem a tudíž si musíte zachovat své silné stránky a pečlivě je používat. Vytrvalost, dejte na své pocity, na svůj cíl, věřte, že když někde sem tam ustoupíte v zájmu vyšším, bohatě se vám to vyplatí a když někde neustoupíte, tak se to vyplatí ještě víc. Ještě tak mít tu moudrost rozeznat, kdy je třeba udělat co. To se mi ale zdá, že mít budete. Čeho se ty změny budou nejvíc týkat? Rychlých změn, potřebám rychlých změn, obratů, nabídek, ze kterých budete nadšeni, nápadů, jež vás naplní životní energií. Celý rok vám bude ukazovat plnou náruč nabídek a nápadů a je jen na vás, abyste si na svých životních vahách poskládali odvahu, jasné vidění, kus nezbytné tvrdohlavosti a moudrosti – a vydali se správnou cestou.
I kdybyste ale rok prožili v ústranní nebo o žádné změny nestojíte, tak si můžete s končícím rokem všimnout nějakých mimoděk proběhlých změn, jež vám uklidnili životní postoje a situaci. Změny, které něco vyrovnaly. Změny, z nichž se zatají dech ve chvíli, kdy vám dojdou jako celek, či dojde jejich dalekosáhlý význam. Nebo naopak pocítíte nervozitu z toho, že rok je pryč a vám ujel vlak, přičemž zpětně uvidíte, že za okny toho vlaku opravdu v průběhu roku probíhalo pár scénérií, do kterých by se vám bývalo velmi chtělo vystoupit, protože v nich bylo něco k zamilování. Tak se pozorně dívejte, věřte si a klidně jděte za svými sny. Příznivější rok tu už dlouho nebyl!

ŠTÍR: Ze zmatku rodí se kvalitní zboží
Laskavost a její udržení a prožívání pro vás bude hlavním tématem. Z toho důvodu se můžete cítit tak trochu v tom roce nepohodlně ve chvílích, kdy budete vědět, že dotyčného/nebo dotyčnou situaci, vážně nemůžete roztrhnout jak hada…prostě to nejde, ale tak moc byste to chtěli udělat. Kříží se vám tu energie pramenící z přetížení nebo obav z budoucnosti, společně s chutí to přece jen pojmout trochu nezodpovědně, snad proto, že „co jiného s tím“. A pak tu je vedle sebe úspěch a neúspěch – možná toho všeho bude na střídačku, jisté však je to, že ať budou výsledky vašich situací v roce 2019 jakékoliv, tak vás dovedou k projasnění života. Může se vám hodně měnit, hodně bořit, hodně stavět nového, všechno, oč přijdete, vám v podstatě nebude toho roku chybět, naopak až viditelně to uvolňuje místo fascinujícím a nadšeným novinkám. Když se ptám po tom, jaká řešení budou pro vás ta nejlepší, tak znovu tu je ten pocit, že „vlastně o nic nejde“. Asi se netrapně přemýšlením, točením se ve štířím jedu a překombinováváním situací, protože to uvolnění a samo vyřešení situací tu jde spíše ruku v ruce s tím volnějším přístupem.  A pracovat bude sám osud, a to velmi intenzivně. Dalo by se říci, že cokoliv v roce 2019 zažijete, to je „narovnávající dosavadní stav a dluhy“. A samozřejmě i odměny budou na místě. Rozjasní, potěší a navíc zjistíte, že tímhle darem od osudu se vám řeší i něco, o čem jste už možná netušili, že ještě kdy můžete vyřešit. Díky tomu překlenete nějakou propast. Představte si ten rok jako obchod, ve kterém netušíte, co se prodává, nebo tušíte jen matně, v první chvíli vás může pojmout zmatek, ale pak začnete fascinovaně obhlížet zboží, a zjistíte, že ať je takové nebo jiné, je pro vás přesně na míru.  Celkově se dá říci, že skrze události tohoto roku docházíte s podzimem a zimou ke zklidnění, moudrosti a do stavu, kdy si uvědomíte, že rok vám dal to nejlepší, co mohl. Protože nyní je jasno. Trošku se zapotíte, ale když nebudete na věci chvátat (to je prevence neúspěchu) a budete spíše uvažovat v širších souvislostech, s ohledem na budoucnost, ve které chcete mít jen to, co k vám skutečně patří, tak se můžete dočkat velmi úspěšného roku!

STŘELEC: Životní vášeň? Berte, dokud se dává!
Tento rok si možná zapíšete do deníčku jako rok, ve kterém jste nalezli svou životní vášeň. Ve kterém jste položili základy něčemu dlouhodobému, novému, osvěžujícímu vaši budoucnost. Tady mi přijde, že je více než kde jinde spojen rok 2019 s rokem 2020, ve kterém se začnou věci s ještě větší intenzitou hýbat. Vstupujete do nového cyklu, ale nejprve je třeba mít ve všem jasno. A k tomu si myslím, vás povede první polovina roku. Možná budete až unaveni z věčného dotazu osudu na téma „chceš tohle skutečně? Víš, že se pak už nebudeš moct vrátit zpět?“ A odpovědi budou různé. Jedno však je jisté – bude se to týkat témat, která jsou buď vaše typická, ohnivá, ke kterým tíhne vaše srdce, nebo naopak, kterých se bojíte, nebo to může mít i podobu neustálého šlapání na kuří oko – a to pouze s cílem, aby se cosi vyrovnalo, abyste si ta kuří oka vyléčili. Vždyť je třeba mít nohy v pořádku, jelikož dříve či později je pro vás v tomto roce připravena pěkně rovná dálce do budoucnosti, kdy už jen samotná cesta bude úchvatným dobrodružstvím. Zjednodušme to: čím dříve si v roce 2019 ujasníte, co chcete změnit, kam jít, co jste schopni obětovat, a čeho se nevzdat – tím dříve si vás osud zavolá ke změnám, jež jsou jako otevřená pláň. Dlouhá dálnice, stovky kilometrů plání, na nichž kdekoliv můžete najít něco cenného, něco, co vás přinutí zastavit a ten drahokam sebrat. Jenže na to potřebujete odvahu, sebevědomí a ten jasně daný cíl. Komu se podaří si stát za svým a nebude se bát se mnohého z života i zbavit, ten získá nádhernou úrodnou půdu, nad kterou už bude zbytečná ta počáteční otázka, jestli náhodou nechcete něco starého zpět! Kdepak! Nikdy už! A mohou to být změny zejména v rodinné oblasti, dětí, všeho plodného, oč usilujete, bude se po vás chtít, aby právě ta pečující a rozrůstající se složka vašeho života (a to třeba i  v pracovním životě) byla dominantní a na ní nejvíce nového vzniklo. Co naopak může vadit, na co si dejte pozor, to je to postávání v koutě, zaleknutí se výzev, strach vykročit ze starých omezení, protože jsou známá (ale nemusí být pohodlná), pozor prostě na staré bubáky, zlozvyky, umanuté zvyky a myšlení. Hleďte dopředu a věřte, že tam venku je tentokrát skutečně zelenější tráva než to, co máme užmoulané nyní v ruce a přesvědčujete se o opaku. Nebojte se přeskočit sem tam kámen, pustit z ruky to, o čem víte, že vám působí křeč v ruce…. A rozhlédnout se po novém světě. Času budete mít dost. Celá čtyři roční období.

KOZOROH: S odvahou o úroveň lépe!
Začnu tím, co vás bude ovlivňovat celý rok zvenčí. Moc si neodpočinete, protože pořád se bude něco dít, rok nečekaností, rok nečekaných rozuzlení zejména záležitostí, nad kterými dlouhodobě přešlapujete nerozhodní, nebo prostě jen uzrál čas…. Tak v roce 2019 uzraje. Také je možné, že vám rok přinese mnoho takových křižovatek, nad kterými si budete nejprve lámat hlavu, zvažovat, ale vyplatí se počkat nato, co s tím osud udělá sám. Ale to období zvažování mnoha možností si užijte, protože v něm máte možnost poznat svoje kvality a také kvality, které do svého života chcete vnést. Celou dobu se vám tu prolíná intuice, tiché vědění, snad i tušení, nebo mimořádně silné a živé sny, jako byste sami věděli, co se bude v následující chvíli dít a pomaličku šli za svými cíli klidně a s vědomím nastávajícího. Nebo byli dobře prozíravý ohledně následků svých činů – tak to lze skvěle použít pro setbu semínek, u kterých chcete, aby rostla. Máte talent vyčíhat dobu, kdy je to ideální. Obrovskou podporou bude také jistá životní spravedlnost, která vám může přinést do života souznění s čímkoliv, co je pro vás to pravé a naplňuje vás vášní. Nejsilnější tam je letní čas, nebo jaro… kdy se k vám blíží mílovými kroky osudové setkání a je jedno, jestli to bude partner, rozhodující partnerské období, nebo zásadní přeměna k lepšímu v pracovní nebo jiné mezilidské oblasti. Tento rok vás prostě bude pošupovat různými způsoby k tomu, abyste prokázali odvahu a měli se lépe. Výsledkem pro vás bude na jednu stranu obrovské uvolnění, na druhou stranu ale také trochu strach, jestli o tak zásadní životní změny vůbec stojíte. Za úvahu potom stojí otázka, jestli právě tato změna není tím pravým, co vám pomůže se zbavit minulých strachů, či spíše omezení, která vás omezovala, byť třeba neuvědoměle, v minulých časech. V tuhle chvíli jednoduše také vidíte, jak moc vám cosi v životě ubíralo sil. Nebo znemožňovalo životní vývoj, pocit spokojenosti. V něčem se vám velmi podobá začátek roku 2019 a jeho konec, když si potom tyto dvě období dáte vedle sebe, tak uvidíte obrovský skok, podobnost témat a jejich možná zcela jiné řešení, efektivnější. To už záleží na tom, jak ke všem ročním událostem přistoupíte, ale cyklicky se vám začátek tohoto roku vrátí v době adventní, a v tu chvíli tu bude pocit svobody.

VODNÁŘI: Rok pravdivého zrcadla
Najdete recept ke svému úspěchu. Najdete také ale recept ke svému neúspěchu. A je to celé spojené. V roce 2019 se vám mohou výrazně, až nápadně střídat období úspěchu a neúspěchu, nebo můžete zažívat, v tom lepším případě, který vám o to více přeji, velmi úspěšné události a situace, v nichž vám dojde velmi důležitý fakt – tohle přesně jsem kdysi činila, a proto se nedostavil úspěch. Nyní to už nečiním a … výsledky jsou zcela jiné. Velkým tématem je pro vás moudrost, odvaha začít dělat něco jinak, uvědomit si souvislosti svého života. To může být u každého zcela jiné, ale ten recept, váš osobní, tu je. Recept na úspěch, spokojenost. Někdy sice může návod přijít skrze takové až přepálené negativní emoce nebo situace, a to zejména tam, kde jste automaticky očekávali štěstí, ale je to jenom proto, abyste viděli věci v pravých barvách a sejmuli masky. Možná i sami vůči sobě. Možná zjistíte, že jste v lecčem i sami sobě lhali. A to je ten klíčový okamžik toho nalezení pravdy a moudrosti – v tu chvíli se vám může do života pomaličku vplížit živá voda, něco, co zalije ta vyprahlá pole. Dejte si pozor na příliš rychlá jednání, na zbrklost nebo na vášnivost, která se zvrhá do negativních emocí. A naopak velmi nápomocen vám tam bude osud sám s tím, že vám přináší průhlednost situací. Prozíravost. Jasnost. Jen málo toho vám nebude v tomto roce jasné. Jde jen o to si přiznat věci takové, jaké jsou. Je také možné, že spoustu různých úspěchů i neúspěchů uvidíte ve svém okolí – a nejlépe se to bude manifestovat, v okolí, i u vás samotných, na úspěších hmatatelných, týkajících se zázemí nebo financí, či pracovní oblasti. Tam může dojít k velkým obratům nebo výzvám, které budou chtít vstřícnou nabídku i z vaší strany, kus odvahy a také ochotu za sebou nechat něco z minulosti. Obrazně řečeno, můžete se za prací vydat za moře v tento rok. Nebo cokoliv, co má podobnou energii. Velká výzva k úspěchu, přičemž vedle toho vám stojí ten neúspěch, jen proto, abyste dobře viděli ten kontrast. A rozhodli se správně. Snad jen, není třeba spěchat, je to proces celého roku a dá se říci, že část roku se vyplatí jen pozorovat a sbírat zkušenosti.

RYBY: Buďte jako Sherlock Holmes
Rok 2019 je pro vás rokem úspěchu, ovšem za dodržení jednoho důležitého předpokladu. Osud vám bude zvenčí nabízet možnosti, nabízet nová řešení nebo nové myšlenkové pochody. Možná se vyplatí nastavit se podobně jak Sherlock Holmes, protože něco v tom smyslu, nečekaného projasnění, náhle se složených logických souvislostí, to je a bude obrovská výhra v tomto roce. Tím víc, že tu zároveň máte předložené téma všeho, co vás svazuje, co vás poráží, co není fér, mohou to být ve zvýšené míře i boje s vlastními zlozvyky nebo závislostmi, nebo takovou umanutostí, která víc a víc bude nepříjemná, protože skrze ni uvidíte, jak moc vám ubírá na štěstí a na dalším rozvoji. To tvrdé a zkostnatělé v životě by mělo změknout, a ty cestičky, jak vám to bude osud ukazovat, mohou být různé. Od rozcestí, po nabídky, které jsou tak nadosah, a přesto na ně nedosáhnete, přičemž ten jediný důvod, proč „pro vás nejsou“ je, že se držíte v zajetí. Kolem stále krouží úspěch, krouží tam i posun, i zásadní životní posuny, které vyrovnávají i delší, nebo letité životní období, ale o to těžší bude se možná pustit toho břehu a pojmout k sobě to nové, to, o kterém vlastně v hloubi duše toužíte, ale se stejnou vervou se toho můžete i bát. A pak vzniká rozpor, křižovatka, na které je vhodné chvíli postát, popřemýšlet. Vidět svůj život střízlivým pohledem a přiznat si všechno, co je na něm špatně. Zejména první polovina roku může být takovou přehlídkou dobrého i špatného, takže se vyplatí být pozorný. A druhá polovina je víc už o tlaku ke změnám, a o změnách samotných. Jestli to půjde hladce a svezete se na vlně k nové budoucnosti, nebo jestli se tam budete držet zuby nehty oprýskaných dveří u padající budovy, to už záleží na tom, jak si všechno vyhodnotíte a co máte za sebou. Je dobré vědět, že to, co se bude dít, je o velkém úklidu, přičemž vám téměř nevzniká hluché místo, hodina mezi psem a vlkem, kdy musíte projít peklem jednoho velkého nic, ale spíše se tu tlačí, někdy až bolestivě, novinky do života a vytlačují, ještě více bolestivě, to staré a navyklé. Je jen na vás, čeho se pustíte a do chytnete do náručí. Hlavním tématem je pro vás dokončení, usazení se v jistotách, pochopení. Ukončení cyklu a začátek nového. A v tom bude velmi nápomocen osud tím, že vám do života v roce 2019 přinese množství osudových událostí, které budou nabízet výhru. Šanci. Nepřehlížejte je. A kriticky se dívejte na starý život, možná skutečně něco potřebuje pozměnit, opravit, vyhodit, natřít, nebo naopak, vytáhnout na světlo, protože je to pro vás úžasná a cenná starožitnost, která stála v koutě zaprášená prachem všedních dnů…

Oblíbené příspěvky