Michal Čagánek: Bůh jede na dovolenou


Ideální společník na dovolenou – to je tento příběh! Ostatně jako první mne napadlo, že pokud odjel na dovolenou Bůh, můžu se s ním někde, zcela mimo své všední dny, parádně potkat a můžeme si popovídat. Otevřely se mi všechny ty Alchymisti a Chatrče a různé knihy, ve kterých právě o takové mírné a léčivé pobývání kdekoliv jde. A tyhle knihy miluju.

Ale tušila jsem, že charismatické psaní Michala Čagánka bude trošku jiné.

A nejvíc mne utkvěla jedna větička, protože ta je tak krásně ŽIVOTADÁRNĚ VZDOROVITÁ!

„Tvrdila, že umí hrát na klavír, a pak na něho hrála naprosto nepřípustným způsobem podle své fantazie. Když jsem jí řekla, že to stačí, tak drze opáčila: Proč? Mě to právě začalo bavit!

Jo! Tak právě takové rozechvění budete mít z celé knihy ve chvíli, kdy ji celí uspokojení zavřete s tím, že „škoda, že už je konec“. Ale hezký konec. S Bohem, který jede na dovolenou, se dostaneme do vlnek moudrosti, příběhů, radosti i strastí a vůbec, do jistého nadhledu nad životem, který je svým způsobem léčivý. Protože nás odděluje od dogmat a svazujících myšlenek, které… které jsou vlastně úplně zbytečné.

A je úplně jedno, kdo je na vás navlékl.

A vůbec, Bianka vás okouzlí. Bianka vám sáhne do svědomí a vytáhne úlevu. Byť třeba někdy to půjde skrze trnitý tunel. Příběh, který autor vypráví, je trošku snový, trošku reálně nereálný. Chvílemi jako čtenář budete pochybovat, jestli se to přece jen nemohlo stát. Jestli to je jen obrazně řečeno něco, co se děje v lidských duších, jestli… a jsou to všechno krásné pochybnosti, o tom žádná.

Jednoduše skvělé čtení před spaním.

Skvělé čtení na dovolenou.

A vůbec si netroufnu říci, jestli to přečíst naráz nebo po kouskách: Ale přece jen… je to tak, zvláštní a originální čtení, že je možná škoda si ho vyčíst na jeden zátah.

Protože stejně jako Bůh, začnete trošku vnímat svět vícerozměrně. Jinak. Jeho očima.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2022, www.synergiepublishing.com

Oblíbené příspěvky