36x Chia: Uvařeno a vyzkoušeno: Letní šťavnatá lososová polévka!
Není nad to si něco vyzkoušet na vlastní kůži. Chia semínka
jsou tak trochu jako olivy a kaviár, prostě jim musíte přijít na chuť. Máte-li
to stejně, pak tenhle recept vyzkoušejte. Za prvé je jednoduchý, za druhé chia
můžete klidně vynechat, protože se stejně používají až na ozdobu, a za třetí si
na této polévce na vlastní kůži vyzkoušíte jaké to je, když něco zachutná až na
druhou a třetí lžíci!
Vařeno pro magazín Popelky.cz
Z kartiček Klaase Koolmana přišla na řadu tahle
dobrota!
Letní lososová
polévka
1 pórek, 2 mrkve, 2
šalotky, 2 lžíce oleje, 750 ml zeleninového vývaru, kousek zázvoru, 200 g
rajčatového protlaku, sůl a pepř, lžička pomletých semen koriandru, špetka
muškátu, špetka skořice, 350 g filetu z lososa bez kůže, trocha limetkové
šťávy, hrst nasekaného kopru, lžička chia semínek
Pórek a mrkev umyjeme
a oškrábeme. Pórek nakrájíme na krátké tenké proužky. Mrkev nastrouháme
najemno. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce osmahneme. Zalijeme vývarem. Zázvor oloupeme a nastrouháme do zeleniny.
V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce osmahneme. Zalijeme vývarem. Zázvor oloupeme a nastrouháme do zeleniny.
Přimícháme rajčatový
protlak, osolíme, opepříme a dochutíme zbylým kořením. Zeleninu vaříme na
mírném plameni asi 10 minut.
Mezitím si opláchneme
filety z lososa ve studené vodě, osušíme a nakrájíme na centimetrové
kostičky. Přidáme do polévky a necháme 2 – 3 minuty dojít.
Nakonec vše dochutíme
šťávou z limetky. Ozdobíme nasekaným koprem a chia semínky.
Víte, že…
Vegetariáni a vegani
si mohou na této polévce pochutnat i bez lososa.
Tolik originální
recept, který samozřejmě můžete do puntíku dodržet. Ale při prohlídce ledničky
se může stát, že vám chybí pár věci. U nás to byla šalotka, zázvor a kopr a
koriandr. A taky limetka. To prvně jmenované můžete bez skurpulí vynechat,
limetku jsme nahradili šťávou z pomeranče, který byl bio, takže navíc se v polévce
skví také půl lžičky nastrouhané pomerančové kůry.
Jaký je postup
proměněné lososové polévky?
Nastrouhejme nejprve mrkev a celer, z pórku jsme
využili tu zelenou část. Možná je lepší ta bílá, protože vzhledem k tomu,
že se polévka vaří jen krátce, je lépe použít jemnější část. Také si na oleji
osmahněte vykoštěné kousky lososa.
Tady jsme záměrně otočili postup a lososa dáme na závěr do
polévky prohřát i s voňavým rybím výpekem.
V hrnci po lososovi poté osmahneme zeleninu, aby se
rozvoněla, přidáme rajský protlak, vývar, špetku muškátu, skořice, sůl, a půl
lžičky nastrouhané pomerančové kůry. Povaříme doměkka.
A pak už jenom přidat maso a můžeme podávat posypané chia
semínky.
Tuto polévku můžeme
nazvat silně návykovou, protože možná ta první lžička bude zvláštní, skořice a pomeranč v lososové rajské
polévce prostě vypadá podivně… ale když to překonáte, dáte do pusy podruhé,
potřetí, tak si rozhodně půjdete pro přídavek. Svěží, sytá a přitom lehká!
Inspirace receptem:
Klaas Koolman: 36x Chia (Synergie, 2017)