VYZKOUŠELI JSME: Rychlá chia marmeláda třeba z přebytků ovoce v mrazáku!
Fascinující vlastnost tvořit gelový obal charakterizuje chia
semínka. V kartičkovém souboru receptů od Klase Koolmana, 36x Chia semínka
se můžete inspirovat třeba k báječné ovocné pomazánce, marmeládě výborné
jak na čerstvé pečivo, tak třeba do jogurtu nebo sladkých tvarohových pěn či na
kaše.
A když použijete třeba maniokovou kaši, tak máte dvojí gelové kuličky! Jak maniokové, tak chia.
A využít k tomu můžete i přebytky z mrazáku.
Sezóna ovoce se už skoro blíží, a tak je možná čas uvolnit místo a vyndat různé
krabičky s promixovaným ovocem, ovocnými pyré a zamrazenými šťávami nebo samotným nevyužitým ovocem. Přece jen - pořád jen ovocné knedlíky, to je už trochu nuda!
Do akce šly ostružiny!
Čím kvalitnější a voňavější budete mít základ, tím lépe!
Autor tvrdí, že jde o bleskovou přípravu.
Ovocná pomazánka s chia semínky
200 g ovoce, mraženého nebo čerstvého
1 – 2 lžíce tmavých nebo světlých chia semínek
1 lžíce agávového sirupu
Mražené ovoce necháme rozpustit při pokojové teplotě nebo
svaříme na mírném ohni. Tepelná úprava má tu výhodu, že pomazánka déle vydrží.
Důležité však je nechat ovoce před dalším zpracováním dobře vychladnout, aby
zůstaly zachované živiny v chia semínkách. Čerstvé ovoce umixujeme a ihned
dále zpracováváme.
Chia semínka zamícháme do ovoce a podle chuti přisladíme agávovým
sirupem.
Pomazánku naplníme do sklenice a necháme odležet v lednici
minimálně 3 hodiny, nebo ještě lépe přes noc.
Pokud pomazánka zůstala příliš tekutá, přidáme trochu
semínek a necháme znovu nabobtnat.
TIP: Ovocná pomazánka s chia semínky připravená z vařeného
ovoce vydrží v lednici až 4 dny. Pomazánka z čerstvého ovoce vydrží 1
– 2 dny.